Topraklama Ölçümü
Topraklama Ölçümü Hizmetimiz

Topraklama Ölçümü

 

 

Topraklama ölçümü işlemi esasında direnç ölçümünü ifade eder. Toprak Megeri olarak da tanımlanan ölçüm işleminde, toprağın akım üzerindeki etkisi olarak da ifade edebileceğimiz direnç değeri ortaya çıkar.

 

 

 

 

Bir elektrik tesisatında topraklama yaparken uygun ölçüm işleminin yapılması önemlidir. Bu sayede uygun topraklama modeli geliştirileceği gibi, ilgili tesiste olası kaçak, yanma ve gerilime bağlı kısa devre gibi olası durumların önüne geçilmesi sağlanır.

 

 

 

 

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

 

 

 

 

Topraklama ölçümünün yapılmasında kullanılan cihaz, topraklama ölçüm cihazı olarak tanımlanır ve bu cihaz esasında iletkenlik kontrollerini gerçekleştirir. Öte yandan kullanılan bir diğer cihaz; Meger ise topraklama kaçağı, elektrik tesis kaçağını belirlemek, ölçmek için kullanılan bir diğer cihazdır.

 

 

 

 

Topraklama Ölçümü Raporu

 

 

 

 

İlgili tesis ya da alan için topraklama ölçümü yapıldığında, elde edilen veriler, değerler olarak rapor üzerine işlenir ve tesis hakkında topraklama için özel bir rapor oluşturulur. Hem raporun oluşturulmasında hem de ilgili tesis hakkında doğru bir ölçümün gerçekleştirilmesinde, alanında uzman kişilerin varlığı önemli bir gerekliliktir.

 

 

 

 

Bu nedenle ilgili alanda mühendislik eğitimi almış kişilerce gerçekleştirilecek topraklama ölçümü sonucunda hazırlanacak rapor doğru bir gözlem ile değerlendirilmeli, ilgili mevcut tesis ya da projelendirilmiş olan bir tesis için doğru bir topraklama modeli geliştirilmelidir.

 

 

 

 

Megerle Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

 

 

 

 

Burada temel husus uygun zemine çubukların derine doğru çakılmasıdır. Meger çubuklarının P ve C olarak ayrıldığına dikkat edelim ve her ikisinin de uygun zeminde, tesisin bulunduğu yada bulunacağı alanın derinliğine ulaşması önemlidir. Elektrotlar arasındaki uygun mesafenin sağlanması ile birlikte, ölçümün gerçekleştirilmesindeki kabloların doğru bağlanması da önemlidir.

 

 

 

 

Topraklandırma ölçümü için tercih edilmesi gereken ideal zemin genelde ıslak, nemli, çamur şeklinde olmalıdır. Kullanılacak ölçüm cihazı ve malzeme aparatlarının ise bakır olması gerekir. Topraklama direnç değerlerinin rapor üzerinde doğru bir şekilde belirtilmesi, özellikle alana kurulacak tesisin topraklama değeri açısından önemli ve gereklidir.

 

 

 

 

Yapılan topraklama ölçüm çalışmaları, beraberinde istenilen diğer değerleri de elde etmeyi sağlar. Bunlar ilgili tesis için önemli veriler olup, tesisin tamamının başarılı bir şekilde topraklanmasında önemlidir.

 

 

 

 

●     Toprak direnci

 

 

 

 

●     Toprak özdirenci

 

 

 

 

●     Toprak voltajı

 

 

 

 

●     Toprak gerilimi

 

 

 

 

Yapılacak ölçüm çalışmalarının bir kısmını ifade eder. Gerek ölçüm sırasında gerekse de rapor aşamasında uygulanacak kriterler ilgili yönetmelikçe belirli olup, topraklama işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi öncesinde doğru topraklama ölçüm raporunun hazırlanması önemli bir gerekliliktir.

 

 

 

 

Topraklama Ölçüm Cihazı

 

 

 

 

Topraklama ölçümü için gerekli cihaz temini, hizmet sağlayıcı firma ya da kuruluş tarafından sağlanır. Bu aynı zamanda özel piyasada da satışa sunulan bir ölçüm cihazı olmakla birlikte, hassasiyet oranı ile net değer verme paylarının yüksek olması, cihazın kalitesini belli eden temel özellikler olarak söylenebilir.

 

 

 

 

Toprakla ölçümü için tercih edilen cihazın aynı zamanda dış etkenlere karşı dayanıklı olması, doğru verileri yansıtmasına önem verilmelidir.

 

Topraklama hizmetleri ile alakalı olarak firmamızın sunmuş olduğu mühendislik hizmetleri hakkında bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. Başlıca hizmet verdiğimiz bölgeler arasında Bilecik, İstanbul, Kocaeli, Gebze, Sakarya bölgelerinde ise ekibimiz sizinle hızlı bir şekilde iletişime geçerek ihtiyaçlarınıza yönelik çözümler üretecektir.